YouTube | Θες να μάθεις πώς λειτουργεί; [βίντεο]

Ημ/νία: 20 Νοεμβρίου 2013 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Εσύ απλά ανοίγεις το YouTube, επιλέγεις το βίντεο το οποίο θες να παρακολουθήσεις και αυτό ξεκινά αυτόματα να αναπαράγεται. Το πολύ πολύ να επιλέξεις διαφορετική ανάλυση, για παράδειγμα από 360p να θες εσύ 1080p (Full HD) ή 720p (HD). Αν όλα αυτά φαίνονται σε σένα απλά, δε συμβαίνει το ίδιο και στους μηχανικούς του YouTube, δύο από τους οποίους εξηγούν πώς λειτουργεί η δημοφιλέστερη πλατφόρμα βίντεο του διαδικτύου.

youtube buffer spinner

Όλα ξεκινούν από το upload, δηλαδή το ανέβασμα ενός βίντεο στο YouTube. Όπως μας εξηγούν οι μηχανικοί, το βίντεο μπορεί να ανεβαίνει σε μια συγκεκριμένη μορφή (π.χ. .avi, .mp4 κλπ) και σε μια συγκεκριμένη ανάλυση (π.χ. 720p κλπ), όμως μετά αυτό μετατρέπεται αυτόματα στο παρασκήνιο σε μια ντουζίνα από μορφές και σε διάφορες αναλύσεις. Ο λόγος είναι για να μπορεί το βίντεο να αναπαραχθεί σε διάφορες συσκευές, κινητές και μη, με διαφορετική ανάλυση οθόνης η κάθε μία και διαφορετικό video player.

Κατά τη μετατροπή του βίντεο σε διάφορες μορφές και αναλύσεις, το βίντεο επίσης σπάει σε μέρη (κομμάτια) και ο χρήστης κατά την αναπαραγωγή φορτώνει ένα ένα τα μέρη με σειρά. Μόλις το YouTube εντοπίσει δυσκολία στη φόρτωση ενός επόμενου μέρους, τότε αυτόματα κατεβάζει την ανάλυση του βίντεο για να συνεχίσει την αναπαραγωγή και το αντίστροφο. Σε κάθε δυσκολία φόρτωσης, το YouTube εμφανίζει το buffer spinner.

Το buffer spinner σίγουρα θα το έχεις δει κατά την προσπάθεια φόρτωσης ενός βίντεο, είναι εκείνος ο κύκλος ο οποίος γυρίζει και γυρίζει και γυρίζει… Στην πραγματικότητα, ο κύκλος αυτός πρόκειται για ένα αρχείο .gif, το οποίο παίζει ξανά και ξανά. Το buffer spinner εμφανίζεται για διάφορους λόγους, είτε γιατί μπορεί το δίκτυο του χρήστη να είναι αδύναμο, είτε γιατί μπορεί η συσκευή του χρήστη να αργεί να επεξεργαστεί δεδομένα κλπ. Η μεγαλύτερη πρόκληση του YouTube είναι να εξαφανίσει το buffer spinner από όλους τους χρήστες.

Τέλος, κατά την αναπαραγωγή ενός βίντεο και ως ένα μεγάλο βήμα εξάλειψης του buffer spinner, το βίντεο μεταφέρεται σε ένα μέρος (server) κοντά στο χρήστη κάθε φορά, ώστε εκείνος να μπορεί να το αναπαράγει γρηγορότερα λόγω της μικρότερης απόστασης. Αυτό γίνεται συνεχώς, τα βίντεο ενός χρήστη ο οποίος για παράδειγμα βρίσκεται στην Αμερική, μπορούν να ταξιδέψουν σε κάποιο server στην Ασία ή στην Ευρώπη, αν υπάρχει ζήτηση.

Όλα τα προηγούμενα θα τα βρείτε σε μία συνέντευξη την οποία παραχώρησαν δύο εργαζόμενοι του YouTube στο κανάλι Computerphile. Ακολουθεί το βίντεο της συνέντευξης.

Πηγή: Gizmodo

Ετικέτες:


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑