Συμβουλές για να αξιοποιήσετε τις Facebook λίστες προς όφελος σας
Ημ/νία: 7 Απριλίου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας
0Γνωρίζετε πως το Facebook διαθέτει μία λειτουργία η οποία ονομάζεται «Λίστες», με την οποία οι χρήστες μπορούν να ομαδοποιούν τους «φίλους» τους και να χρησιμοποιούν την κάθε λίστα για δικό τους όφελος; Έχω παρατηρήσει πως αν και πολύ χρήσιμη λειτουργία, οι λίστες δεν χρησιμοποιούνται από το σύνολο των χρηστών, ίσως γιατί το Facebook δεν τις έχει προωθήσει σωστά. Πάμε να δούμε στη συνέχεια μερικά tips για σωστή αξιοποίηση των λιστών.
Πού βρίσκονται οι Facebook λίστες και πώς δημιουργώ μία λίστα;
Πριν ξεκινήσουμε, καλό θα ήταν να μάθετε πρώτα τη σελίδα με τις έτοιμες λίστες που έχει δημιουργήσει το Facebook για εσάς, στην οποία φυσικά μπορείτε να δημιουργήσετε και τις δικές σας λίστες. Η επιλογή «Δημιουργία λίστας» στο πάνω μέρος σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μία νέα λίστα με την ονομασία που επιθυμείτε και να προσθέσετε σε αυτή τους «φίλους» τους οποίους επιθυμείτε. Κάθε λίστα μετά τη δημιουργία της μπορεί να επεξεργαστεί και να μετονομαστεί ή να δεχτεί προσθήκη και αφαίρεση χρηστών. Οι «φίλοι» σας δεν ενημερώνονται όταν τους προσθέτετε σε κάποια λίστα.
1. Παρακολούθηση «φίλων» μέσω της λίστας «Στενοί φίλοι»
Κάθε Facebook χρήστης διαθέτει μία λίστα με ονομασία «Στενοί φίλοι», η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για προσθήκη των πιο κοντινών «φίλων» του χρήστη, ώστε να μη χάνει δημοσιεύσεις τους. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης έτοιμης λίστας είναι πως διαθέτει επιλογή για ειδοποίηση του χρήστη κάθε φορά που κάποιος από τους «φίλους» του που βρίσκονται στη λίστα δημοσιεύει περιεχόμενο. Η επιλογή για ειδοποιήσεις είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.
Κι αν η προηγούμενη λίστα είναι καλή μονάχα για τις ειδοποιήσεις που προσφέρει, σε τι διαφέρει από την επιλογή «Να λαμβάνω ειδοποιήσεις» που υπάρχει σε κάθε προφίλ «φίλου»; Στο θέμα των ειδοποιήσεων δε διαφέρει καθόλου, απλώς όντας σε λίστα, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί σε ένα μέρος τη δραστηριότητα των χρηστών τους οποίους έχει επιλέξει. Από τα σχόλια που αφήνουν, τα likes που κάνουν, από τις δημοσιεύσεις τους, τα παιχνίδια που παίζουν, καθώς και την υπόλοιπη δραστηριότητα.
Φυσικά, πάντα ο χρήστης βλέπει περιεχόμενο το οποίο του έχει επιτραπεί να δει. Αν, δηλαδή, κάποιος από τη λίστα «Στενοί φίλοι» κάνει like σε μια δημοσίευση κάποιου άλλου χρήστη και ο άλλος χρήστης δεν έχει συμπεριλάβει στο κοινό της δημοσίευσης εσάς, τότε δε θα δείτε στη λίστα σας το συγκεκριμένο like του «φίλου» σας. Αντίθετα, θα δείτε το like του σε μια δημόσια δημοσίευση.
2. Χρήση λίστας για να είστε online σε συγκεκριμένους «φίλους» στο chat
Γνωρίζετε πως στο chat, ή αλλιώς στη συνομιλία, μπορείτε να φαίνεστε online για συγκεκριμένους χρήστες και όχι για όλους; Καθότι είναι χρονοβόρο να προσθέτετε έναν έναν τους «φίλους» στους οποίους θέλετε να φαίνεστε online και δύσκολο να τους αλλάζετε στη συνέχεια με τον προηγούμενο τρόπο, με τις λίστες όλα γίνονται πιο εύκολα.
Αν, για παράδειγμα, είστε στη δουλειά κάθε πρωί και θέλετε να είστε online μονάχα στους συναδέλφους σας ώστε να μη σας ενοχλούν οι άλλοι «φίλοι» σας, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε μία λίστα με την ονομασία «Συνάδελφοι» ή ό,τι άλλο όνομα θέλετε και να τη θέσετε στο chat πατώντας το εικονίδιο με το γρανάζι κάτω δεξιά στην οθόνη σας, στη συνέχεια την επιλογή «Σύνθετες ρυθμίσεις…» και τέλος, στην επιλογή «Ενεργοποίηση Συνομιλίας μόνο για μερικούς φίλους» να πληκτρολογήσετε και να επιλέξετε τη λίστα που δημιουργήσατε.
Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάζετε λίστες στο chat και για παράδειγμα μετά τη δουλειά να προσθέσετε τη λίστα «Στενοί φίλοι» και να είστε online μονάχα γι’αυτούς.
3. Δημοσιεύστε το περιεχόμενο σας έξυπνα με τις λίστες
Κάτι με το οποίο συμφωνώ και προσέχω ώστε να μην ξεφεύγω, είναι η δημοσίευση κάθε μηνύματος να φτάνει στους σωστούς παραλήπτες. Όταν για παράδειγμα έχω να πω κάτι στους συμφοιτητές μου στη σχολή, τότε την ώρα της δημοσίευσης του μηνύματος μου θέτω ως παραλήπτες τη λίστα με τους συμφοιτητές μου. Το ίδιο ισχύει όταν θέλω να πω κάτι στους κοντινούς φίλους μου ή σε κάποια άλλη λίστα την οποία έχω δημιουργήσει.
Δε χρειάζεται να λέτε τα πάντα σε όλους, καθώς κατά πάσα πιθανότητα οι φίλοι σας χωρίζονται σε κατηγορίες (οικογένεια, συνάδελφοι, σχολή κλπ) και πολλές φορές δεν υπάρχει εκείνο το περιεχόμενο το οποίο ενδιαφέρει όλες τις κατηγορίες «φίλων» σας. Με τις λίστες μπορείτε εύκολα να ομαδοποιείτε τις δημοσιεύσεις σας.
Κάθε φορά που δημιουργείτε μια δημοσίευση, το κοινό ίσως είναι ρυθμισμένο στην επιλογή «Φίλοι» ή «Δημόσια». Πατώντας την επιλογή, θα δείτε στο τέλος των διάφορων επιλογών κάποιες από τις λίστες σας και την επιλογή «Δείτε όλες τις λίστες…» σε περίπτωση που έχετε δημιουργήσει αρκετές. Επιλέξτε αυτή που θέλετε και το μήνυμα σας θα φτάσει μονάχα στους χρήστες τους οποίους έχετε προσθέσει στη λίστα.
4. Φιλτράρετε το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει και ενημερωθείτε με λίστες
Για το τέλος άφησα την πιο απλή λειτουργία των λιστών. Όπως σας είπα στην αρχή, μπορείτε να ομαδοποιείτε τους «φίλους» σας σε λίστες, κάτι το οποίο σας δίνει το πλεονέκτημα να επισκέπτεστε τη λίστα και να ενημερώνεστε για τη δραστηριότητα όσων συμπεριλαμβάνονται σε αυτή. Η αρχική σελίδα του Facebook δεν τους χωρά όλους και αφήνει απ’έξω αρκετό περιεχόμενο το οποίο ίσως σας ενδιαφέρει. Με τη χρήση λιστών, έχετε περισσότερες πιθανότητες να δείτε το περιεχόμενο αυτό, καθώς άλλο να βλέπετε τη δραστηριότητα 10 ή 20 χρηστών και άλλο τη δραστηριότητα 500 χρηστών σε μια σελίδα.
Το tip στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως κάθε λίστα περιέχει φίλτρα για να βλέπει ο χρήστης μονάχα περιεχόμενο το οποίο τον ενδιαφέρει. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να δημιουργήσει μια λίστα με τους ίδιους χρήστες δυο φορές και στη μία περίπτωση να θέσει ως φίλτρο να βλέπει μονάχα φωτογραφίες των χρηστών, ενώ στην άλλη περίπτωση να βλέπει μονάχα likes και σχόλια, όχι δηλαδή δημοσιεύσεις.
Τα φίλτρα μπορούν να βρεθούν αν ο χρήστης πατήσει την επιλογή «Διαχείριση λίστας» στο δεξί μέρος της οθόνης της λίστας και στη συνέχεια την επιλογή «Επιλέξτε τύπους ενημέρωσης…».
Εν τέλει, οι λίστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν με πολλαπλούς τρόπους. Παραπάνω σας έδειξα μερικούς από αυτούς και σας έδωσα, ίσως, την ώθηση για να ξεκινήσετε να σκέφτεστε τους δικούς σας τρόπους, τους οποίους φυσικά και μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας με σχόλιο από κάτω. Πάντα χαίρομαι να μαθαίνω από εσάς! 🙂
Πηγή: Digital Life